Fytotherapie

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, is een vorm van alternatieve geneeskunde die het gebruik van planten en hun extracten of preparaten voor therapeutische doeleinden omvat. Het woord “fyto” komt van het Griekse woord voor plant. Fytotherapie maakt gebruik van de genezende eigenschappen van planten om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen en te voorkomen.

De basis van fytotherapie ligt in het idee dat bepaalde planten chemische verbindingen bevatten die kunnen bijdragen aan het herstel en behoud van de gezondheid. Deze plantenstoffen kunnen in verschillende vormen worden gebruikt, zoals:

Kruidenextracten: Concentraten van actieve bestanddelen van planten die worden verkregen door extractieprocessen zoals maceratie, destillatie of infusie.

Theeën en infusies: Het maken van theeën door het weken van gedroogde kruiden in heet water om de actieve bestanddelen te extraheren.

Tincturen: Vloeibare extracten van planten die alcohol als oplosmiddel gebruiken.

Capsules of tabletten: Geconcentreerde vormen van plantenextracten voor gemakkelijke inname.

Fytotherapie wordt vaak gebruikt voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder spijsverteringsproblemen, huidaandoeningen, slaapstoornissen, verkoudheid, ontstekingen, en meer. Enkele voorbeelden van veelgebruikte kruiden in de fytotherapie zijn gember voor maagklachten, kamille voor ontspanning, echinacea ter ondersteuning van het immuunsysteem, en valeriaan voor slaapproblemen.